L'efecte Coriolis


 En aquest treball parlarem sobre què és l'efecte Coriolis i farem una petita demostració a classe sobre aquest fenomen.

Autores: Marta Jara, Maria Espino i Júlia Teixidó.

Introducció

L'efecte de Coriolis, és una acceleració aparent, afegida a la real, que un observador atribueix a un cos en moviment amb una velocitat diferent a zero, quan l'observa des d'un sistema de referència S' en rotació respecte a un sistema de referència inercial S. És a dir, sempre apareix quan hi ha una translació de qualsevol cos respecte a una rotació.
A la Terra, l'efecte Coriolis apareix per la influència de la seva rotació. Si es llancés un bola des de  el pol nord geogràfic que es mogués sense fregament en direcció a l'equador seguint un meridià, si la Terra estigués immòbil, és a dir, no rotés, la bola aniria seguint el meridià fins a arribar a l'equador. Però com la Terra gira d'oest a est i suposem que la bola no participa d'aquest moviment (ja que ha començat el seu viatge en el pol nord, que no gira) observarem que la bola es desvia cap a la dreta en el sentit del seu moviment.

Experiment per demostrar l'efecte Coriolis

Hem fet un petit experiment gràcies a una plataforma giratòria feta de cartolina i una boleta. Per demostrar l'efecte Coriolis llençarem una boleta en la plataforma. Vam fer l'experiment dues vegades, la primera vegada vam tirar la boleta amb la plataforma quieta i la segona vegada amb la plataforma girant, i hem observat que ha passat.

Materials per a fer-ho





               - 1 cartolina
               - 1 tauler de fusta
               - 1 xinxeta
               - Massilla adhesiva
               - 1 regle
               - 1 llapis





Pasos per fer-ho






En primer lloc, agafem un tros de cartolina. Amb un compàs tracem una circumferència. Després agafem el tauler de fusta i amb una xinxeta clavem la circumferència al tauler. 















              
          A continuació amb la massilla  adhesiva fem dues          boles i les col·loquem en dos extrems de la         circumferència. Després posem el regle clavat a sobre   de la massilla adhesiva.









     
       Finalment tracem una línia, amb el llapis, sobre la     cartolina seguint el   contorn del regle, mentre una   altra persona fa girar amb els dits la circumferència en   sentit antihorari.







     Que passa si tirem una boleta en linia recta i després per al costat?

Al llançar una boleta en línia recta sense que ningú faci rodar la circumferència, la boleta va anar cap al centre d’ella. Això es degut a que no hi havia cap acceleració aparent.
En canvi, quan el company fa girar la plataforma en sentit antihorari la bola es va desplaçar cap a la dreta. La responsable d'aquest desplaçament va ser l'acceleració de Coriolis, que apareix quan un objecte es desplaça a través d'un sistema en rotació





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada